woensdag 15 augustus 2018

Geloof in jezelf

Vaak wordt mij gevraagd wat ik nou eigenlijk geloof. Of ik Boeddhist ben of zo.
Het antwoord is simpel: ik geloof helemaal niets. Ben nergens lid van en ben dat ook niet van plan.
Geloven doe je, in mijn ogen, alleen als je ergens aan twijfelt. Want als je ergens aan twijfelt dan heb je geen zekerheid en ben je aangewezen op, in Godsnaam maar ergens in geloven omdat een ander zegt dat iets is zoals het is.
Hoe krankzinnig wil je het hebben!

Liever zou ik de vraag dus anders gesteld willen zien. Bijvoorbeeld:  'Wat weet je zeker?' 
In dat geval zou ik zeggen, ik weet zeker dat ik bén. Ik ben mij bewust van mijzelf. En omdat ik nergens in geloof draag ik niet de last van "er ingestampte"  geloofjes,  religieus , met alle respect, geneuzel, regeltjes waar je volgens je geloofje aan moet voldoen. Oude conditioneringen, hersenspoelingen heb ik grotendeels achter mij gelaten.

Kortom , geloven en vooral klakkeloos geloven dat iemand het allemaal beter weet dan jij, zijn allemaal zaken waar een berg nutteloze energie in gaat zitten. En dan heb ik het niet over mensen die, in jouw voordeel, hun ervaringen met jou willen delen. Mensen die weten, dat wat ze delen, hún waarheid is en niet perse de waarheid voor een ander hoeft te zijn. 
Wijsheid en weten zit in ieder van ons.

En omdat ik daar geen enkele gram energie meer in steek blijft er genoeg ruimte voor bewustzijn. In ieder genoeg om mij bewust te zijn dat het hele leven een illusie is. Niet de werkelijkheid .
Want de werkelijkheid doet niet aan "goed" of "fout"
De werkelijkheid IS gewoon.  Het zogenaamde goed of fout is niet meer dan twee zijden van dezelfde medaille.
Stop dus vooral geen energie meer in schuldgevoel. Als iets wat je doet of gedaan hebt jou geen goed gevoel geeft doe het dan de volgende keer anders. En laat het gaan. Lach erom. Wat je deed behoort alweer tot het verleden en bestaat dus niet. Behalve als een herinnering. En waarom zou je je schuldig voelen over een herinnering. Want laten we eerlijk zijn; voel je je nog schuldig omdat je ooit in je jeugd een appel hebt gejat? Nee dus. En toch is ook dat (niet meer) dan een herinnering.

Kortom: Leef nu , geloof in jezelf en geniet ervan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

de 3 stappen van vergeving

DE 3 STAPPEN VAN VERGEVING 1  Niet reageren met je ego ( b.v. middelvinger als je wordt gesneden door auto etc) Reageer met de H Geest ...